Chyba każdy z nas ceni sobie rodzinne wieczory w towarzystwie bliskich, dobrego filmu i… czegoś smacznego do przegryzienia. To idealna okazja żeby odpocząć po długim dniu i spędzić czas z najbliższymi. Nie od dziś wiadomo, że odpowiednie przekąski potrafią łączyć pokolenia… Ale co takiego warto przygotować, żeby zajadali się zarówno najmłodsi, jak i ci trochę starsi?
Co kocha każde dziecko? Słodycze i… ketchup! Nie da się ukryć, że wśród dorosłych także znajdzie się całkiem sporo wielbicieli tego popularnego sosu. Dlatego z pewnością jest to idealny dodatek do przekąsek dla całej rodziny. W tym przypadku doskonale sprawdzi się Ketchupik Kielecki, który nie zawiera żadnych barwników ani konserwantów, a swój delikatny smak zawdzięcza dodatkowi przecieru z jabłek. Do jakich przepisów warto go wykorzystać?
Brokułowo-ziemniaczane paluszki
Poniższy przepis to doskonały sposób na przemycenie warzyw do posiłku najmłodszych. Ta pyszna przekąska jest prosta w przygotowaniu, a jednocześnie dostarczy prawdziwą feerię smaków..
Potrzebne składniki:
- pół brokułu
- 5 ziemniaków średniej wielkości
- 3 łyżki startego parmezanu
- garść posiekanego szczypiorku
- 2 jajka
- bułka tarta
- sól, pieprz
- Ketchupik Kielecki
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. W tym czasie do drugiego garnka z wrzącą wodą wkładamy różyczki brokułu i gotujemy przez ok. 6 minut, a następnie drobno siekamy. Ugotowane ziemniaki ugniatamy na gładkie puree i dodajemy brokuł, jajko, starty parmezan oraz szczypiorek. Mieszamy, po czym formujemy z masy niewielkie, podłużne krokiety. W głębokim talerzu roztrzepujemy jajko. Warzywne paluszki obtaczamy najpierw w jajku, a potem w bułce tartej, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony, aż nabiorą złocistego koloru. Podajemy z Ketchupikiem Kieleckim oraz innymi ulubionymi sosami.
Zapiekanki, które nigdy się nie nudzą
Zapiekanki z pieczarkami to rozwiązanie w sam raz dla osób, które chcą spędzić w kuchni jak najmniej czasu, ale mimo to osiągnąć bardzo pyszny efekt. Z pewnością nawet wymagający smakosze będą zadowoleni z takiej przekąski!
Składniki potrzebne do przygotowania czterech zapiekanek:
- 2 małe bagietki przekrojone na pół
- 12-15 pieczarek
- 4 plasterki żółtego sera
- mała cebula
- sól, pieprz
- ok. 3-4 łyżki masła
- Ketchupik Kielecki
Zaczynamy od pokrojenia cebuli w drobną kostkę i podsmażenia jej na maśle. Pieczarki myjemy i także kroimy w kostkę, a następnie dorzucamy je do cebuli i smażymy przez około 5-7 minut lub do odparowania wody. Dodajemy sól oraz pieprz do smaku. Bagietki smarujemy masłem, układamy na nich ser i pieczarki. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok. 10 minut. Dekorujemy Ketchupikiem Kieleckim, a na koniec zjadamy ze smakiem.